Banbrytande legender

Banbrytande legender

Legend blir man om man är banbrytande. Det är inte lika vanligt idag som det var för några år sedan när musiker slog in på sin egen innovativa väg och utvecklade helt nya stilar. De flesta legender kommer från en av de mest innovativa tidevarven i metals historia

Den första du kanske tänker på är Led Zeppelins frontman Robert Plant, men lika mycket tänker man på gitarristen Jimmy Page, en lika känsloladdad gigant som Plant. Dessa legendariska musiker var klistret mellan blues och heavy metal, de ritade om kartan. Det finns så otroligt mycket att säga om Plant och Page att det skulle kunna pågå under lång tid framöver. En sådan magi, mystik och rå känsla kommer vi sällan att se igen.

Giganter av olika dynamik

Legenderna har olika dynamik sinsemellan, men de har alla hjärta och råhet gemensamt – den gripande känslan när de sliter sitt eget hjärta ur kroppen och ger allt i musiken!

Ozzy Osbourne – en helt annat dynamik än Robert Plant, men mystisk coh outgrundlig som scenperson. Mycket enkel, men en legend på flera olika sätt, hur han förde sig, hur han levde och hur han byggde upp sitt band på scenen.

Motörheads Lemmy Kilmister som inte längre finns bland oss – en ovanlig utstrålning på scenen. Samtidigt som en hjärtevärmande känsla slår emot dig är ljudet rått, rakt och enkelt – och ofta snabbt. En mycket ovanlig kombination – något som kändes med Lemmy var det varma och familjära, trots den till ytan råbarkade personen.

Och så en helt annan dynamik, Yngwie Malmsteen når inte fram till Robert Plants legend-status, men han kommer i det andra ledet efter dessa omnämnda legender. Yngwie är en gitarrgud som fick ett större internationellt genomslag än någon annan svensk gitarrist.

Phil Lynott måste nämnas, säregen och stilbildande, lite luftigare mer melodiöst sound men ändå tungt. Lynott har influerat många. Alice Cooper och Aerosmith behöver också nämnas.