Skandinavisk metal

Skandinavisk metal

Skandinavisk metal har varit en kraftfull musikexport inom flera metal-genrer. Heavy metal kom till Sverige med bandet Heavy Load som på något sätt blev ledande fast de aldrig nådde några större framgångar – de krattade dock manegen för många superintressanta band.

Heavy Load var bandet som på allvar introducerade heavy metal i Sverige. Trots att de aldrig nådde stora kommersiella framgångar blev de stilbildande inom genren.

Sveriges hårdrocksband har inte haft en enda specifik inriktning, de har spridits i både melodiösa, death metal med flera genrer. Kulturen har blivit djupt rotad och vårt lands mest trogna musikfans är – metalfansen!

Bandfabriken Sverige

Sverige, Finland och Norge har flest metalband per capita i hela världen, vi har få människor men väldigt många som spelar metal. Detta är en del av förklaringen till den skandinaviska metalexporten.

Året runt är det många skandinaviska metalband som är på turné och ofta spelar för utsålda hus. Exempel på detta är Hammerfall, In Flames och HIM. Rent spontant tänker du kanske också på Europe, eller är du en Jocke Berg-fan och tänker på Hardcore Superstar?

Sleazebandet Hardcore Superstar debuterade 1998, och när de framträdde 20 år senare var det lika intensivt och magiskt som tidgare.

När Ghost vann en Grammy i Los Angeles for bästa Metal Performance var det på något sätt en milstolpe för den skandinaviska metal-branschen – denna bransch som idag blivit en mångmiljonindustri. Metal har blivit en folkrörelse. Entombed spelar med klassiska symfoniorkestrar, riktigt tunga band samverkar med olika musikgenrer som inte ens har med metal att göra. Metal har blivit en horisontell rörelse som går rakt över alla andra musikgenrer på ett inspirerande sätt – man bara myser!

Stilbildarna

1978 bildades bandet Force i norra Stockholm, och 1982 vann samma band rock-SM under namet Europe. Superhiten ”The final countdown” från 1986 har för alltid skrivit in sig i musikhistorien. En hel generation av hårdrocksmusiker tog scenerna i beslag, gitarrhjältar som exempelvis Yngwie Malmsteen, band som Europe, In Flames och Hellacopters lade grunden till ett svenskt metal-under och inspirerande mängder av efterkommande band.

Katatonia, At the Gates, Meshuggah i all ära men 1990 släppte Entombed ”Left Hand Path” som skulle bli ett banbrytande debutalbum, sedan dess har man varit svensk death metals förgrundsfigurer och en av hörnpelarna. Candlemas uppstod under Europe eran med sin karakteristiske doom-stil, de blev stilbildare för många – men det tog 19 år att erövra Grammisen.

Electric Boys var riktigt rytmiskt och ibland lite skitigt, så där coolt som melodiös metal kan vara, sångaren Conny Bloom fortsatte solo och har gjort mycket bra musik, men frågan är om den når de elektriska grabbarnas nivå.