Gitarrhjältar

Gitarrhjältar

Det går knappast att prata om heavy metal utan att prata om gitarrhjältar, Metal är djupt baserat i gitarrernas grov och riff som ger musiken botten och machokänsla

Jimmy Page i Led Zeppelin var en gitarrhjälte av stora mått, inte på något sätt avancerad men han hade den vilda själen och råheten – och magin. För hur blev gitarrhjältarna just – hjältar? Det var magin, de hade något som de andra inte hade, den plågade själen, passionen. modet att köra sin egen stil.

Jimi Hendrix

Många hjältar blev legender för att de dog unga, precis som Jimi Hendrix. Han hade en 7 år kort karriär innan han dog just före sin 28 års dag bara några veckor efter att han framträtt i Sverige.

Purple Haze är en av de mer kända låtarna där Jimi Hendrix spelar på sitt distade karakteristiska vis. Hendrix slog först igenom i Europa och inte förrän 1967 uppträdde han i USA och blev mycket uppmärksammad. The Who slog sönder sina instrument och Hendrix satte eld på sin gitarr.

Ritchie Blackmore

Blackmore blev ett stort namn i Deep Purple och influerade hårdrocken med sina riff. Han blev en av de dominerande gitarristerna under denna innovativa tid och tillsammans med Ronnie James Dio grundade han också Rainbow.