De största banden

De största banden

Vilket band är det största någonsin? Är det pudel, death eller kanske sleeeze metal? Detta är helt klart ett ämne för debatt. I alla olika subgenrer inom metal finns det några band som är lite större och har påverkat utvecklingen mer än andra – vilka man nämner beror förstås på hur man ser på musikens betydelse.

Med risk för att alla inte blir nämnda:

Utan tvekan är Led Zeppelin en av de allra största, oavsett vilken metal man tycker om. Zeppelin var klistret mellan blues och metal och tillförde något uppkäftigt och känslosamt till musikvärlden. Många anser att ”Stairway to heaven” är den största balladen någonsin, den är också musikaliskt speciell med skönsång varvat med råhet rakt ifrån hjärtat. En av de magiska banden är förstås också Deep Purple, klassikern ”Smoke on the water” är känd långt utanför metal-kretsar, dessa band nådde en bredd som var ovanlig.

Var banden större förr?

Svår fråga. Det som gjorde banden så enormt stora på 70-och 80-talen var att de var banbrytande. Det var en tid då den musik som kom var helt ny, helt annorlunda och drog till sig massorna – detta gjorde också musikerna stora, och ännu större tack vare deras personligheter. Man kan kalla det för metal-innovationens vagga, eftersom det var här allt började.

Band som exempelvis Metallica, Jon Bon Jovi, Whitesnake, Rainbow, Mötley Crue, Ratt, Twisted Sister och Def Leppard och många flera hårdrocksband. även svenska, red på vågen. Och det var inget litet plask, vågen var en tsunami som stormade hela 1980-talet och in på 1990-talet med massiv kraft.