Metal – en av världens mest innovativa branscher!

Metal – en av världens mest innovativa branscher!

Gillar man tunga gitarrer så brukar man gilla tung musik oavsett om det är melodiöst eller rakt, men det finns mängder av subgenrer som alla har olika profiler. Dessa har exploderat genom åren som ett träd som ständigt skjuter ut nya grenar.

Egentligen påminner utvecklingen av metals subgenrer lite om utvecklingen inom teknologi. Metal är innovativt och lämnar utrymme för fritt skapande. Det är helt enkelt en superläcker konstform där konstnärerna är programmerade att ”gå på känsla” – och det säger man ju på alla fina gallerier, att det är känslan som räknas.

Ett innovativt arv

1960-talet blev basen för hårdrockens era, ur den utvecklades heavy metal främst i USA och England. Musiken kom från bluesrock och psykedelisk musik där banden adderade feta, massiva sound, distorsion och högt ljud. Det var musikaliska konstnärer som skapade musikstilen som exempelvis sångarna i Led Zeppelin, Black Sabbath, Budgie och Deep Purple. De sjöng med så mycket känsla att betraktarens skelett synkade i samma tonart. Det var dessa bands tunga riff som grundade heavy metal. Det går inte att beskriva hur innovativa och hämningslösa frontfigurerna i dessa band var.

Utvecklingen hade börjat

Under 1970-talet växte gruppen Thin Lizzy och frontmannen Phil Lynott kom att bli en stor influencer för många nya band. Judas Priest med sin fantastiska sångare Rob Halford stod för melodisk, tung metal och bluesinfluenserna försvann alltmer. Så kom Motörhead som spelade snabbt, enkelt och punkigt, några få ackord och – helt enkelt rakt på – och ACDC.

Engelsmännen kom med sina storheter som Iron Maiden och Saxon, melodiöst och tungt, vem har inte headbangat till Maidens ”Run to the hills”! Metal-fans var ”headbangers” – att headbanga blev etablerat i slutet av 1970-talet.

Dessa band drev utvecklingen, de var triggers för en fortsatt utveckling av flera genrer inom metal. Det var ett ”movement” nästan som industrirevolutionen. Ganska snart kom undergenren trash metal med Slayer, Anthrax och liknande band som spelade mer stökigt och ”grovt”. Och flera genrer skulle rada upp sig.

Metal blir mer kommersiellt

Så kom pudeleran. Metal kommersialiserades, glam metal blev en dundersuccé och nådde den breda publiken. Metal blev gigantiskt under 1980-talet. I fronten för glam metal var band som Poison och Mötley Crue. Alice Cooper var stor på 1970-talet med sin karaktäristiska röst och melodiösa tunga låtar – han kom senare till Sverige och hissade upp en kvinna på en brits mot taket i konserthallen i Johanneshov, hissade ner britsen och kvinnan var borta – det var Alice Cooper i ett nötskal.

Death metal och black metal levde fortfarande lite i skymundan. Nu gjorde groove metal med exempelvis Pantera och nu metal med bland annat Linkin Park entré. Linkin Park var speciella. De blandade tung metal med grunge, hiphop och melodiösa slingor på ett sätt som lade världen framför deras fötter. Och så var det melodiösa kostymrockarna Kiss.

Vad hände i Sverige?

Europe intågade. Vid mitten av 1980-talet låg ”The Final Countdown” på världens topplistor. Joey Tempest sjöng närapå bättre än David Coverdale i Whitesnake då Europe stod på samma scen. Europe var en av anledningarna till att metal-fans i världen upptäckte svensk metal.