Spela in metalplattan hemma

Spela in metalplattan hemma

Tunga riff, svällande solon och mastiga dubbelkaggar. Metal är en väldigt omtyckt genre, både av lyssnare och musiker. Få har tillgång till en studio och alla de instrument som behövs för att göra en platta hemma, men med hjälp av ny teknik och sociala medier är det fullt möjligt att spela in ett riktigt bra album hemma i vardagsrummet.

Vad behövs för en inspelning?

Förutom en idé så behövs det idag egentligen inte mer än en bra dator för att spela in ett album. Studiotider är dyra och att skaffa en egen studio är ännu dyrare. Men idag kan man få tag i bra datorer som en Macbook utan att behöva spendera en förmögenhet. Musiken kan sedan göras helt digitalt för den som vill eller så köper man till ett ljudinterface för att kunna koppla in instrument och mikrofoner för mer autentisk känsla. Ljudredigeringsprogram kan vara dyra men det finns flera gratisvarianter som presterar likvärdigt.

Samarbete över internet

Kanske är du en sångare utan instrument, en gitarrist utan band eller kanske är ni redan en grupp men saknar en stabil trummis. Tack vare sociala medier är det idag lättare än någonsin att hitta vad som behövs för att få till en inspelning, helt på distans. Många frilansmusiker världen över erbjuder sina tjänster via olika sidor på internet. Du kan alltså sitta i Sverige och spela in sången, ta hjälp av en gitarrist i Sydafrika, en basist i Indien och en trummis i Brasilien och få till ett album. I tider då resande är begränsat är det ett perfekt sätt att skapa musik ändå.

Sprid din musik

Precis som att du kan spela in albumet hemifrån med hjälp av din dator så kan du också marknadsföra dig själv. Det kräver engagemang, men för den som orkar finns det många vägar till att bli upptäckt utan att ta hjälp av stora skivbolag. Du kan själv lägga upp din musik på Spotify och marknadsföra genom Instagram, Facebook och andra sociala medier. Sidor som Bandcamp ger dig möjligheten att sälja och sprida din musik till folk över hela världen.

Drömmen om att skriva den stora hitlåten eller ett maffigt album är inte omöjlig. Idag kan du göra det från soffan. Du kommer spendera många timmar framför datorn men är du redo att lägga ned den tid som krävs så kan rockstjärnedrömmen bli verklighet.